.  ..

Αξιοθέατα

Αρχαία Μεσσήνη

Η αρχαία Μεσσήνη βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ιθώμη. Χτίσθηκε από τον Επαμεινώνδα το 370 με 369 π.Χ.. Η πόλη οχυρώθηκε για να αντέχει στις επιδρομές των Σπαρτιατών. Το τείχος της είχε μήκος 9 χλμ και πάχος σχεδόν 3 μέτρων και έφερε, σε μικρά διαστήματα, διώροφους ισχυρούς πύργους. Σώζονται εκτεταμένα τμήματα της οχύρωσης κυρίως δεξιά και αριστερά από τις δυο πλευρές της αρκαδικής πύλης.

Σήμερα μπορεί να δει κανείς την περιοχή του Ασκληπιείου, το θέατρο, το βουλευτήριο και το ναό της Άρτεμης. Σώζονται ακόμη τμήματα του σταδίου και το «Σεβαστείον» ή «Καισαρείον».

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία και συνάμα ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που περιλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Κάστρο της Κορώνης

Το κάστρο της Κορώνης χτίσθηκε τον 6ο ή 7ο αιώνα μ.Χ.. Είναι από τα ελάχιστα κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται οικίες και ναοί. Ξεχωρίζουν η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Χαραλάμπους.

Κάστρο της Μεθώνης

Το Κάστρο της Μεθώνης είναι κατασκευασμένο τον 7ο αιώνα πάνω σε ένα βραχώδες ακρωτήριο το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως αμυντικό φρούριο των Βυζαντινών (395 μ.Χ. – 1204 μ.Χ.). Στο βόρειο τμήμα του συναντάμε την οχυρωμένη ακρόπολη, ενώ μέσα στο χώρο του βρίσκονται πολλά και σημαντικά κτίσματα, μεταξύ των οποίων ερείπια οικιών, δύο τουρκικά λουτρά, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ο Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αρκετές δεξαμενές καθώς και λείψανα νεκροταφείου Βρετανών αιχμαλώτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κάστρα της Πυλου

Η Πύλος φιλοξενεί δυο κάστρα, το Νιόκαστρο και το Παλαιόκαστρο. Το Παλαιόκαστρο ή Παλιοναβαρίνο, κτισμένο από τους Φράγκους γυρω στο 1278, έχει ορθογώνιο σχήμα με πολλούς τετράγωνους και στρογγυλούς πύργους. Δίπλα στο κάστρο βρίσκεται η αναφερόμενη από τον Παυσανία σπηλιά του Νέστορα, όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Ερμής έκρυψε τις αγελάδες τις οποίες είχε κλέψει από τον Απόλλωνα ενώ , σύμφωνα πάλι με το μύθο, ο Νηλέας και ο γιος του Νέστορα χρησιμοποιούσαν τη σπηλιά για στάβλο. Το Νιόκαστρο κατασκευάστηκε το 1573 από τους Οθωμανούς στην είσοδο του φυσικού όρμου του Ναβαρίνου και αποτελείται από το επάνω και το κάτω κάστρο. Χαρακτηριστική στο επάνω κάστρο είναι η ακρόπολή του, εξαγωνικού σχήματος. Στον εσωτερικό χώρο του κάστρου υπάρχει ένα τουρκικό υδραγωγείο και τα ερείπια της γοτθικής εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η εκκλησία χτίστηκε από τους Φράγκους, στη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί και σήμερα λειτουργεί ως ορθόδοξος Ναός.

Ανάκτορα βασιλιά Νέστορα

Τα ανάκτορα του βασιλιά Νέστορα αποτελούν ένα από τα καλύτερα μυκηναϊκά ανάκτορα που έχουν σωθεί κτίστηκαν γύρω στο 13ο αιώνα π.Χ. Στα ανάκτορα αυτά έχουν βρεθεί πολλές τοιχογραφίες που παριστάνουν λυράρηδες και γρύπες, δάπεδα με γραπτές διακοσμήσεις ενώ ο επισκέπτης πρέπει να σταθεί και στις χίλιες πινακίδες όπου διασώζεται η δεύτερη πιο παλιά μορφή της γλώσσας μας, η αρχαία ελληνική διάλεκτος της Γραμμικής Γραφής Β΄.

Βοϊδοκοιλιά

Η Βοϊδοκοιλιά είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Μεσσηνίας. Αποτελείται από έναν σχεδόν ολοστρόγγυλο κόλπο από ψιλή αμμουδιά, που εγκλωβίζει μέσα του πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Δίπλα στην παραλία, προσφέρει τη σκιά του ένας μεγάλος βράχος. Ο χώρος θεωρείται αρχαιολογικός, οπότε ο πολιτισμός δεν έχει καταφέρει να αλλοιώσει το μέρος, και επικρατεί μία όμορφη ησυχία παρά τον αρκετό κόσμο που επισκέπτεται την παραλία.

Αγία Θεοδώρα

Η Αγία Θεοδώρα είναι ένας ναός του 10ου αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση με τον τοπικό θρύλο τα δάκρυα της Αγίας έγιναν ποτάμι και τα μαλλιά της δένδρα. Ο επισκέπτης μπορεί να αντικρίσει το εκπληκτικό θέαμα δεκαεφτά δέντρων ηλικίας 200-250 περίπου χρόνων που στηρίζονται στη στέγη του ναού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο